Geen categorie

Veilig klussen

In Nederland is zelf klussen geen gekke situatie. Het aantal bouwmarkten in Nederland laat zien dat het een hele populaire gebeurtenis is. Klussen kan in allerlei vormen en maten. Het kan klein, bijvoorbeeld door het bouwen van een buitendouche in je achtertuin. Of grotere projecten, hierbij kan worden gedacht aan het renoveren van een aantal kamers, of je hele huis. in deze blog worden een aantal tips gegevens voor de klussers onder ons. Hierbij wordt de focus gelegd op het aspect veiligheid.

Veiligheid bij stroom

Veiligheid staat altijd voorop, dit is iets dat iedere klusser goed moet onthouden. Veiligheid, of gevaar, laat zich zien in allerlei verschillende soorten en maten. Wanneer je een nieuw stopcontact wil maken, en je gaat hier draden naartoe trekken, zet altijd de groep uit waarin je werkt. Vaak is er in de meterkast een overzicht aanwezig van welke groepen waar in het huis zitten. Mocht dit er niet zijn kan dit worden getest, maar dit kan een tijdrovende klus zijn.

Veiligheid hogerop

Iedereen kent wel het verhaal van een kennis die van de ladder is gevallen. Dit kan uiteraard door pech komen, maar ook door het foutief neerzetten van de ladder. Zorg ten eerste altijd voor een stevige en rechte ondergrond. Een ladder in het gras zetten is bijvoorbeeld geen goed idee. De poten van ladders zijn spits en zakken snel door het gewicht van gebruiker de grond in. Voordat je het weet zakt een poot weg en val je om. Ook binnenhuis kan een ladder foutief worden neergezet. Zet de poot nooit te dicht bij een rand. Door bijvoorbeeld het ver reiken naar een plekje om te verven op het plafond beweeg je de ladder veel meer dan je doorhebt. Als een poot over het randje schuift valt de ladder om, en val jij mee.

Veiligheid bij slopen

Dit is één van de belangrijkste punten van aandacht. Bij het renoveren van woningen, vooral de wat oudere, is een kans dat er asbest aanwezig is. Dit is een zeer gevaarlijk stof, en is slecht voor je gezondheid. Het beste is om alvorens te beginnen met klussen door een asbest specialist een analyse van je woning te laten maken waarin wordt vastgesteld of er asbest aanwezig is. Mocht dit het geval zijn, kan een specialist in asbest afvoeren dit veilig voor je weg halen. Dit waren een aantal tips om veilig te kunnen klussen. Het belangrijkste is, let goed op jezelf en op mensen om je heen, en klus veilig.