Tip

Tips voor de juiste hulp

We hebben allemaal wel eens een moment in ons leven waar wij ergens hulp bij nodig hebben. Daarom heb ik vandaag voor jullie op een rijtje gezet waar je voor de volgende problemen de juiste hulp kunt vinden.

Studieproblemen

Studeer jij of ga je naar school? Je studentenleven is een heftige tijd, waarbij je in een korte periode zeer veel moet presteren. Deze constante prestatiedruk wordt sommigen iets te veel. Dat is helemaal niet erg en totaal niet iets om je voor te schamen. Gelukkig zijn er verschillende mensen en instanties waar je terecht kan met studieproblemen. De eerste is natuurlijk de studieadviseurs van jouw opleiding. Zij zijn speciaal aangesteld om je te helpen bij allerlei problemen op het gebied van studievertraging, psychologische klachten en conflicten met docenten of kunnen je doorverwijzen naar de juiste persoon. Bijvoorbeeld de studentenpsycholoog. Veel scholen en universiteiten hebben speciale studentenpsychologen waarbij jij – veelal gratis – terecht kan om je schoolgerelateerde problemen te bespreken.

Mentale problemen

Heb jij andere mentale klachten die niet met school te maken hebben? Dan kun je terecht bij een reguliere psycholoog of in extreme gevallen bij een psychiater. Psychologen helpen je met allerlei problemen, zoals bijvoorbeeld angstgevoelens, depressieve gedachten, het werken van trauma en verlies of stress. In één op één sessies praat je over je gevoelens en krijg je vaak handige opdrachten mee om in je dagelijks leven toe te passen. Meestal heb je een verwijzing van je huisarts nodig om behandeld te kunnen worden en niet alles sessies worden standaard vergoed door de verzekering. Zoek dit goed uit van te voren! 

Ziekte en pijn

Ben je ziek of heb je ergens pijn? Dan kun je terecht bij de huisarts. In spoedeisende gevallen bel je natuurlijk direct 112. De huisarts kan je behandelen, medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar de juiste specialist voor polikliniek. Vanuit daar worden diverse testen ondergaan en een verder behandelplan opgesteld.

Verslaving

Heb jij een verslaving, zoals bijvoorbeeld een weed verslaving? Dan hebben wij maar één advies: wacht niet langer en bel direct voor hulp! Bij verschillende verslavingszorg klinieken kun je direct terecht voor een intakegesprek en een ambulante behandeling of zelfs kliniekopname.

Juridische problemen

Heb jij een juridisch conflict, wil je weten wat jou rechten zijn bij een onterecht ontslag of wordt je aangeklaagd? Dan schakel je juridische hulp in. Rechtsbijstand of een advocaat behoren tot de mogelijkheden.

Geldproblemen

Geldproblemen zijn erg vervelend en geven veel stress. Deze problemen veroorzaken vaak ook weer één van de eerder genoemde issues. Daarom ons advies: zoek direct hulp. Zorg dat je niet in een neerwaartse spiraal van opstapelende rekeningen belandt en geef direct aan dat je bijvoorbeeld betalingsproblemen hebt of vraag regelingen aan zodat de schuld behapbaar blijft. Er zijn diverse coaches en andere begeleiders beschikbaar via jouw gemeente, die je kunnen helpen met het opstellen van haalbare plannen om uit de financiele problemen te komen.