Geen categorie

Een Surinaamse begrafenis is bijzonder

Nederland is een smeltkroes van culturen. In Nederland wonen mensen van over de hele wereld. Zij hebben in veel gevallen hun eigen rituelen en tradities meegenomen uit hun land van herkomst. Vaak zie je daar, als buitenstaander, niets van. Maar dat is met een Surinaamse begrafenis wel anders. Een Surinaamse begrafenis staat bekend om de uitbundigheid waarmee gedanst en muziek gemaakt wordt. Dat lijkt een beetje vreemd, maar dat dansen en die muziek zijn niet voor niets.

Een Surinaamse begrafenis kan gewoon in Nederland

De rituelen zijn alleen iets anders dan wij gewend zijn. Zo wordt de overledene, direct na het overlijden, ritueel gewassen. Dit gebeurt vaak op een speciale locatie in of om Amsterdam. De avond voor de begrafenis is de "dede oso", de dodenwake. Hier komen mensen, nabestaanden, vrienden, samen om herinneringen op te halen aan de overledene, er wordt gezongen en gebeden. Op de dag van de begrafenis wordt de kist met daarin de overledene overgebracht naar de begraafplaats. Hier wordt de kist op de schouders van de "wi kan doe", dragers, genomen en wordt er muziek gemaakt en gedanst. Die muziek en dans is niet uit vrolijkheid. Het dient een doel: het verwarren van de slechte geesten, zodat de overledene daadwerkelijk rust vindt.

Dat houdt dus nogal wat in allemaal

En dat is nu net wat een Surinaamse begrafenis zo bijzonder maakt. De meeste zaken worden geregeld door familie en vrienden, maar ook zij kunnen wel wat hulp gebruiken. Zeker als het gaat om locaties voor rituele wassingen, het regelen van de rouwauto en de kist. Hiervoor heb je dus een uitvaartbegeleider nodig die van de hoed en de rand weet. Deze uitvaartverzorger vind je in Hoorn. Ze zijn hier gespecialiseerd in alle soorten begrafenissen, uit welke cultuur dan ook. Je bent daar dus in goede handen.

Een uitvaart hoeft niet sober en somber te zijn

Je ziet het in steeds meer gevallen: de overledene heeft, voor het overlijden, verzocht om een specifieke kleur kleding, om hapjes en drankjes in plaats van koffie met cake, om een rouwauto in een afwijkende kleur en om bloemen in een bepaalde kleur. Dat alles er hierdoor net een beetje vrolijker uitziet, wil niet zeggen dat het verdriet minder is. Nee, het gaat om begraven in de geest van de overledene. En daar kun je als nabestaanden veel troost uit putten. Jullie hebben ook de laatste wens van de overledene waargemaakt. Dat is een mooie manier van afscheid nemen, die je zeker zal helpen in het rouwproces.