Tip

Spreekbeurt houden? Lees deze tips

Heb jij een kind die binnenkort zijn of haar eerste spreekbeurt moet houden? Dan weet je zelf ook dat dit voor een kind heel erg spannend kan zijn. Voor sommige gaat het natuurlijk, voor anderen vergt dit veel moed en voorbereiding. Daarom is het handig om je kind te helpen met de v voorbereiding, zodat deze er zelfverzekerder in staat op het moment dat hij of zij de spreekbeurt moet houden. Is je zoon of dochter binnenkort aan de beurt? Lees eerst deze tips!

Kies een interessant onderwerp

Zorg ervoor dat je kind een onderwerp kiest wat hij zelf interessant vindt, zodat er genoeg motivatie zit achter de spreekbeurt. Daarnaast is het ook handig om een onderwerp te kiezen waarover makkelijk veel informatie te vinden is.

Goed oefenen

Een spreekbeurt duurt meestal rond de 10 minuten. Het is dus ook belangrijk dat je thuis een paar keer oefent, of je spreekbeurt voor de spiegel houdt. Zo kan je voorkomen dat je spreekbeurt te lang of juist te kort is, en heb je de stof alvast goed in je hoofd.

Neem iets leuks mee

Hou je een spreekbeurt over bijvoorbeeld een dier? Dan is het leuk om ook iets ter voorbeeld mee te nemen . Zo hield mijn dochter een keer een spreekbeurt over haar paard en nam ze luzerne voor paarden mee, de voeding van voermeesters paardenvoer. Dit nam ze mee zodat de kinderen konden zien wat haar paard per dag allemaal eet, wat de kinderen heel erg leuk vonden om te zien.

 

Tip: hou je een spreekbeurt over een dier die je mee kunt nemen naar de klas? Zoals bijvoorbeeld een vogel, kat, hond of cavia? Dan is het handig om het dier alleen te laten zien aan de klas voor en na je spreekbeurt. Hou je het dier tijdens de spreekbeurt bij je, kan het zo zijn dat de kinderen in de klas afgeleid raken.

 

Kijk in de klas

Ook is het heel erg belangrijk dat je kind goed in de klas kijkt tijdens de spreekbeurt. Zorg ervoor dat je tijdens het praten af en toe naar verschillende punten in de klas kijkt. Bijvoorbeeld va de leraar, naar de kinderen in de ene hoek en zo weer naar de andere hoek.

 

Praat hard en duidelijk

Tenslotte is het heel belangrijk dat je kind tijdens de spreekbeurt duidelijk en hard praat. Dit betekent natuurlijk niet dat er geschreeuwd moet worden, maar oefen ook de articulatie met je kind