Handremkabels
Vervoer

Ook handremkabels zijn aan slijtage onderhevig

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar zonder handremkabels zal het secundair remsysteem niet naar behoren werken als back-up bij het parkeren. Misschien heb je het zelf wel eens gezien dat een bestuurder zijn auto parkeerde bij een sloot of haven en na het uitstappen de auto toch het water in rolde ondanks dat de parkeerrem was aangetrokken.

Een goed werkend secundair remsysteem is onmisbaar als het gaat om het veilig parkeren van je voertuig. Bij sommige voertuigen zit de parkeerrem aan de linkerkant van de bestuurder als pedaal, maar bij de meeste is het gewoon een handvat tussen de twee voorstoelen.

Handremkabels

Redenen waarom de handrem niet werkt.

De kabels waarmee je de rem aantrekt zitten in een huls voor begeleiding en bescherming tegen straatvuil en vocht. Na verloop van tijd kan roest of oxidatie de kabel aantasten, waarna kabelbreuk het gevolg kan zijn. De beschermende huls kan versleten zijn, waarna er makkelijk vocht in kan komen.

Bij temperaturen onder het vriespunt kan de kabel vast komen te zitten, verstandig is dan te wachten tot het voertuig opwarmt om zo te voorkomen dat de ontgrendelingskabel afbreekt. Ga niet rijden als de parkeerrem vastgevroren zit of gebroken is, dit beschadigt niet alleen de parkeerrem, maar ook het hele remsysteem.

Handremkabels

Gebruik altijd de parkeerrem.

Sommige mensen hebben de gewoonte om de auto weg te zetten in de eerste versnelling of wanneer het een automaat is in de P-stand. De kans bestaat dat als het secundaire remsysteem nooit gebruikt wordt, deze vast komt te zitten. De hand- of parkeerrem zit er niet voor niets, deze zorgt er ook voor dat bij het parkeren de versnellingsbak onbelast staat.

Zorg er daarom altijd voor dat het handremsysteem in orde is, neem geen risico en blijft niet door rijden met uitgerekte, versleten of kapotte handremkabels. Bestel daarom direct de juiste onderdelen op kenteken bij autopartsonline.nl.