Tip

Multiplex in uw bouwprojecten

Multiplex verwijst naar vellen hout, of ander soortgelijk materiaal aan elkaar verwerkt door lijm of met spijkers. Multiplex wordt over het algemeen gemaakt van veel lagen dunne houtstroken, golvend of recht gesneden uit bomen, vervolgens aan elkaar gelijmd. De lagen worden vervolgens geschilderd of gelakt, dan worden de stukken gebruikt als hout voor constructie of thuismeubels. In de meeste gevallen is multiplex gemaakt van drie basislagen – de fineerlaag, de in elkaar grijpende randlaag en de vochtbestendige steunlaag.

Maakproces

Multiplex is gemaakt om sterkte constructies van hout mogelijk te maken. Het hout wordt in uniforme lengtes gesneden met behulp van een speciale zaag.  Met behulp van een speciale houtlijm worden de verschillende stukken hout en de randen van elk stuk verbonden, soms ook met behulp van kleine nagels geplaatst in de hoek tussen twee houtsneden. Dit houdt de houtborden recht op elkaar wanneer de fineerlaag wordt toegepast. Het laat ook elk stuk hout beter met elkaar verbinden en de randen van elk stuk zullen soepel deelnemen aan het geheel.

Afwerkingsmethoden

Afwerkingsmethoden om de houtstukken extra sterkte te geven omvatten bindmiddelen die op hen toegepast. Een speciaal proces genaamd wrijven helpt bij het samenvoegen van verschillende delen van het hout. Een verscheidenheid aan afwerkingsmethoden wordt gebruikt om de gewenste afwerking op een stuk multiplex te bereiken. De afwerkmethoden omvatten bijvoorbeeld het maken van een kast of een bureau van het materiaal. Eenvoudige DIY-projectplannen voor een eenvoudig DIY-projectplan zijn zeer geschikt in combinatie met multiplex, omdat het materiaal makkelijk te verkrijgen is bij uw bouwmarkt en er ook goed mee gewerkt kan worden. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig een frame bouwen voor uw multiplexpaneel. Voor een project van dit formaat heb je nodig; multiplex, spijkers, een hamer en het afwerken van spijkers op een door u gewenste manier. Het beste idee is om kleine spijkers te gebruiken voor een sterkere basis op het multiplexpaneel. Ook moet u ervoor zorgen dat de spijkers iets kleiner zijn dan de diameter van het stuk hout dat u gaat bewerken .Een andere tip voor het bouwen van een sterk en langdurig multiplexpaneel is om een houtfineer aan het multiplex aan te brengen. Een goed houtfineer is relatief eenvoudig aan te brengen. U moet eerst het multiplexoppervlak van vuil en stof reinigen voordat u het fineer aanbrengt. Snijd vervolgens eenvoudig het fineer op de juiste maat en de lengte volgens de vereiste van het specifieke paneel dat u behandeld wilt hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *