Tip

Meer licht het huis binnen

Het is bijna zomer! Dat betekent lange, lichte dagen waar lekker van te genieten valt. Het is natuurlijk wel extra genieten als het licht het huis ook echt binnenkomt. Kamers met genoeg zonlicht voelen in het algemeen groter aan en verbeteren humeur. Zeker iets om naar te kijken in deze zomermaanden!

Het interieur veranderen

Door een paar dingen in het interieur te veranderen, kan er al veel meer licht binnen komen. Een paar voor de hand liggende tips zijn bijvoorbeeld om niks voor de ramen te zetten. Zo zit er ook niets in de weg van het zonlicht. Een andere makkelijk uit te voeren- tip is om de ramen regelmatig te lappen. Dit is niet iedereens favoriete taak, maar vuil van de ramen afhalen kan al veel verschil brengen. Houdt daarom het schoonmaken van de ramen bij! Om de ramen streep loos te krijgen, is het handig om deze te lappen als de zon niet al te vel schijnt. Dan droogt de was snel op en kunnen er strepen ontstaan.

Een tip die het interieur iets meer zal veranderen, is bijvoorbeeld om met meubilair te schuiven. Het spreekt voor zich om geen meubels voor de ramen te plaatsen, zodat het zonlicht niet geblokkeerd wordt. Daarnaast kan de opstelling van de meubels ook verschil brengen. Zorg ervoor dat de zonnestralen alle kansen krijgen om te shinen.

Voor een iets permanentere oplossing, kunnen de muren en vloer een ander kleurtje krijgen. Om natuurlijk licht in de kamer te krijgen, zijn lichte kleuren op de muren goed te gebruiken. Deze weerkaatsen namelijk het licht, waardoor een kamer er een stuk minder donker uit zal zien. Kleuren die het licht goed zullen weerkaatsen zijn wit, parelgrijs en beige. Natuurlijk hoeven niet alle muren deze kleuren te zijn. Een accentkleur, bijvoorbeeld op één van de muren, kan een ruimer gevoel brengen. Zo wordt het maximale uit de kamer gehaald. Let er wel op dat, wanneer er verf gebruikt wordt, deze geen sterk glanzende verf is. Dit zal een beetje verblindend zijn, wat misschien niet zo fijn is in een hele kamer. Is dit niet de kleur die het beste op de muren past? Dan komt het weerkaatsend effect ook voor bij een lichte vloer en lichte meubels. Deze zullen ook het zonlicht weerkaatsen, waardoor de kamer er een stuk lichter uit zal zien.

Het huis veranderen

Als alle bovenstaande tips niet werken, of als het leuk is om een verbouwing in te gaan, kunnen het plaatsen van een schuifpui en dakkapel heel veel verschil brengen. Een schuifpui brengt veel licht de woonkamer binnen. Het kan gezien worden als een muur volledig gemaakt van glas, wat ook nog eens een makkelijke toegang geeft tot de woning. Daarnaast is een voordeel van een schuifpui plaatsen dat het de woonkamer een stuk ruimer lijkt, omdat de achtergevel voor een deel wegvalt.

Hetzelfde effect kan ook op zolder ingezet worden. Een dakkapel heeft, net zoals de schuifpui, een grootmakend effect en brengt veel lichtval de kamer binnen. Zeker op een zolder, vaak een donkere plek, kan dit een heel positief ding zijn.