Tip

Manieren om afscheid te nemen

Het is voor sommigen de grootste nachtmerrie, maar het is voor iedereen deel van the circle of life: overlijden. Voor de nabestaanden komt daarna misschien wel de moeilijkste taak. Er moet afscheid genomen worden. Een belangrijk deel van het rouwproces is een begrafenis en om de overledene te begraven of te cremeren. Maar wat als de persoon niet achtergelaten heeft wat hij of zij wilt dat er met het lichaam gaat gebeuren? Natuurlijk mogen de nabestaanden dan zelf beslissen over de type lijkbezorging, wat een moeilijke keuze is. Hiervoor is zeker genoeg informatie over het onderwerp nodig. Lees verder om meer te weten te komen over de type lijkbezorging die legaal zijn in Nederland.

Begrafenis

Als allereerst zal ik het hebben over een begrafenis. Bij een begrafenis wordt de overledene in de grond begraven. Dit kan in een eigen graf of in een algemeen graf. In een eigen graf kan er zelf gekozen worden wie er in het graf komt te liggen, voor een periode van ongeveer twintig jaar. Om deze reden wordt een eigen graf ook wel een ‘huurgraf’ genoemd. Bij een algemeen graf komen 3-4 personen bij elkaar te liggen. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te zijn. Een algemeen graf kan na tien jaar ontruimd worden. Deze tien- jarige periode is vastgesteld, omdat een lichaam langzaam vergaat wanneer het begraven is. Meestal duurt dit proces een aantal jaren.

Het hebben van een graf kan een mooi aandenken zijn voor de nabestaanden en er kan veel mee gedaan worden. Zo kan het bijvoorbeeld gedecoreerd worden. Dit kan gedaan worden met een grafsteen of een kunstwerk, vaak een standbeeld. Daarnaast kunnen er dingen gedaan worden op de verjaardag of overlijdensdatum van de overledene. Meestal wordt er een boeket bloemen neergelegd of iets wat op de persoon zelf aanslaat. Let er wel op dat dit opgeruimd wordt of natuurlijk vergaat, anders is het milieuvervuiling.

Crematie

Het tweede type lijkbezorging is een crematie. Hierbij wordt het lichaam verbrand in een oven. Het mooie aan een crematie is dat er as overblijft van de overledene. Er kan veel worden gedaan met dit as. Zo kan het uitgestrooid worden op een plek die veel voor de overledene betekende of een plek die mooi werd gevonden. Daarnaast kan het bewaard worden in bijvoorbeeld een urn, of een assieraad. Een urn kan zowel thuis als op een begraafplaats neergezet worden. Er zijn vele soorten urnen, dus er zal vast wel eentje gevonden worden die bij iedereen in de smaak zal vallen. Daarnaast kan de as verwerkt worden in een assieraad. Dit kan bijvoorbeeld in een klein ‘kamertje’ in het sieraad zelf, maar de as kan ook verwerkt worden in een gesteente. Zo blijft (een deel van) de overledene altijd dichtbij. Dit is zeker een mooie manier om iemand in gedachten te houden, ook wanneer zij overleden zijn.