#Novaky12 vrijgelaten, aanklacht blijft gehandhaafd

In Slowakije heeft procureur-generaal Jaromír Čižnár gisteren de vrijlating bevolen van de 12 activisten van Greenpeace die daar sinds woensdag in de cel zaten.

De twaalf, onder wie Slowaken, Tsjechen, Finnen en Belgen, hadden vorige woensdag tijdens een geweldloze actie een spandoek opgehangen aan een koolcentrale in Slowakije.

Er worden de activisten geen verdere voorwaarden opgelegd. Ze mogen dus het land verlaten. De aanklacht tegen de actievoerders vervalt echter niet. Er hangt hen nog steeds een gevangenisstraf van 5 jaar boven het hoofd.

“75.000 Belgen kwamen zondag op straat voor het klimaat. Deze dappere actievoerders zaten al sinds woensdag onterecht vast omdat ze opkomen voor het klimaat. We zijn opgelucht dat de rede zegeviert en dat deze buitenproportionele maatregel wordt teruggeschroefd, en we verwachten dat onze actievoerders over de hele lijn worden vrijgesproken. Het zijn geen misdadigers, maar klimaathelden”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België.

Uit Tsjechië: “The fight is not over, since the charge is not dropped and will be further evaluated, so there are still possibilities they will be
prosecuted under current charges or it can be changed to both better or worse charges. Acts of solidarity are continuing to maintain the pressure (there will be demonstrations in Czech in Prague and Brno next monday) and to show worldwide support for the cause. Any kind of action (preferably legal) is welcomed – demonstrations at embassies, marches, banners, support photos etc…”

WordPress theme: Kippis 1.15