I thus oppose firmly to their deportation

Op dezelfde dag nota bene. Vandaag, woensdag 3 april 2013, werd de familie Khorshidi op de VBL Emmen-Zuid gearresteerd en naar detentie gebracht in afwachting van hun deportatie naar Afghanistan. Want, uitgeprocedeerd, ‘moeten ze terug’.

Vandaag, woensdag 3 april 2013, werd ook de rechtbank in Farah, Afghanistan, aangevallen door in legeruniformen vermomde zelfmoordterroristen. Een negen uur-durend gevecht volgde en toen de rook was opgetrokken, de laatste brokken puin waren gevallen en het gegil verstomde, bleek het de bloedigste aanslag sinds december 2011.

 

Nu.nl bericht er kort over. Het artikel spreekt van ‘tientallen doden en tachtig gewonden’, maar rept met geen woord over het feit dat de meeste slachtoffers burgers waren, wat wel bij BBC News blijkt. Het spreekt ook niet over hoe mensen mee werden gesleurd naar de kelders van de rechtbank om daar overhoop geschoten te worden, in tegenstelling tot de berichtgeving in the Guardian. Op nu.nl ook geen analyse van de verschuiving in de tactiek bij dergelijke aanslagen en wat dat voor de toekomst betekent. “Wednesday’s attack follows a pattern seen in recent months, said Jawed Kohistani, a Kabul-based military analyst. Even as most attacks in rural areas still involve roadside bombs, a growing number of those in cities employ teams of gunmen and suicide bombers, a break with an earlier reliance on lone suicide bombers.” (Los Angeles Times) Geen opsomming van eerdere bloederige aanslagen: “More than 80 percent of civilian casualties are caused by insurgents. The last major attack inflicting a high civilian death toll was in July last year, when a suicide bomber killed a prominent anti-Taliban politician and 22 other guests at a wedding in the northern Samangan province. In December 2011, bombers struck Shiite Muslim religious observances in Kabul, killing 58 people in a rare sectarian attack.” (Newsmaxworld)

Geen woord over het totale gebrek aan bescherming vanuit de Afghaanse overheid, die de aanslag scherp veroordeelt, maar geen daadwerkelijke stappen onderneemt om de verantwoordelijken die de aanslag hebben opgeëist aan te pakken (“The Afghan president, Hamid Karzai, in a strongly-worded statement denounced the attack as a “genocide” that would not go unanswered, but did not condemn the Taliban by name.”, the Guardian). Geen woord over de ‘vredesmacht’ van Amerikaanse troepen, die sinds 2008 honderden Afghaanse kinderen hebben gedetineerd, misbruikt en gedood, volgens de VN (PressTV).

 

Natuurlijk schrijft nu.nl hier niet over. Zouden ze dat wel doen, dan zouden we misschien wel gaan protesteren bij het idee dat wekelijks gezinnen worden uitgezet naar deze hel die Afghanistan heet. Zouden ze dat wel doen, dan zouden we misschien wel de ruiten ingooien van de Dienst Terugkeer en Vertrek, de gevel van de IND besmeuren en ‘moord’ schreeuwen bij de KLM. Uit woede over wat mensen zoals jij en ik, met kinderen zoals de jouwe en de mijne, wordt aangedaan. Dat zou maar ongeregeldheden geven.

 

Eens te meer laat de reguliere media zien dat het slaafs de vuile handen van de Nederlandse staat schoon likt, door de waarheid niet te spreken. Hoe kan een staat in verhullende bewoordingen spreken van  ’empowermentprojecten’ om ‘drempels naar terugkeer te verlagen’? Hoe kan een zichzelf respecterende journalist deze deportatiemachine ondersteunen door nooit een volledig beeld van de realiteit te geven?

 

De realiteit is dat geweld, aanslagen, ontvoeringen, verkrachtingen en keiharde repressie aan de orde van de dag zijn in Afghanistan. Dat, als het aan de DT&V ligt, het gezin Khorshidi, daar over een krappe week met drie kinderen van 14, 9 en 5 jaar middenin zit. Dat niemand ze daartegen zal beschermen, terwijl ze hier om bescherming hebben gevraagd.

 

De eerstvolgende die het over een ‘humanitair terugkeerbeleid’ heeft, kots ik vol in zijn gezicht.

WordPress theme: Kippis 1.15